10 Lépés a Sikeres Weboldal Megtervezéséhez

10 Lépés a Sikeres Weboldal Megtervezéséhez

Ha új weboldalt tervezel, valószínűleg alig várod, hogy láthasd működni. Azonban a rohanás általában olyan hibákhoz vezet, amelyek befolyásolhatják a weboldal teljesítményét.

Igen, sok „készíts weboldalt 10 perc alatt” cikket lehet találni. De valószínűleg csak egy további népszerűtlen teret fogsz kapni az interneten. Valami, ami elriasztja a látogatókat, ahelyett, hogy eladásra bátorítaná őket, és ez még akkor is így lehet, ha sikerül megtalálniuk a weboldaladat a versenyben lévők között.

Ezért fontos megértened egy weboldal tervezésének fontosságát először.

Mit Igényel Egy Sikeres Weboldal?

 • Weboldal Design
 • Keresőmotor Optimalizálás (SEO)
 • Marketing
 • Weboldal Biztonság

10 Lépés A Sikeres Weboldal Megtervezéséhez

1. lépés: Határozd meg a Céljaidat

Mielőtt bármi mást tennél, tisztázzuk, hogy mit is szeretnél elérni a weboldallal.

2. lépés: Végezz Kutatást

Ismerd meg a piacodat, a célközönségedet és a versenytársaidat.

3. lépés: Állítsd Be a Költési Keretet

Határozd meg, mennyit szeretnél és tudsz költeni a weboldal készítésére és karbantartására.

4. lépés: Válassz Domain Nevet és Hosting Szolgáltatót

Válassz egy könnyen megjegyezhető domain nevet és megbízható hosting szolgáltatót.

5. lépés: Készítsd El a Márkát

Hozz létre egy egységes márkaidentitást, amely megfelel a weboldal céljainak és a célközönség igényeinek.

6. lépés: Tervezd Meg a Weboldal Szerkezetét és Funkcióit

Állítsd össze a weboldal szerkezetét és határozd meg, milyen funkciókra lesz szükség a felhasználók igényeinek kielégítéséhez.

7. lépés: Készíts Tartalmat

Hozz létre minőségi tartalmat, amely releváns és értékes a célközönség számára.

8. lépés: Optimalizáld a Weboldalt a Keresőmotorok Számára

Gondoskodj arról, hogy a weboldal megfelelően legyen optimalizálva a keresőmotorok számára, hogy könnyen megtalálható legyen a keresési eredmények között.

9. lépés: Teszteld és Javítsd

Teszteld a weboldalt különböző eszközökön és böngészőkön, és javítsd az esetleges hibákat vagy hiányosságokat.

10. lépés: Hirdesd és Promótáld a Weboldalt

Hirdesd és promótáld a weboldalt a különböző online és offline csatornákon, hogy minél több látogatót vonzz, és növeld az eladásokat vagy az egyéb céljaidat.

Mire van szüksége egy sikeres weboldalnak?

A világhálón milliószámra található weboldalak között kiemelkedni nem könnyű feladat. A nagy verseny miatt sok erőfeszítést és munkaórát igényel annak érdekében, hogy sikeres legyen.

Amikor weboldalt építünk, nincs egyetlen bevált recept a sikerhez. Azonban vannak olyan közös weboldal tervezési tényezők, amelyek ismertek a folyamat segítésében.

Még fontosabb azonban, hogy ezek a tényezők együtt kell működjenek annak érdekében, hogy elérjük azt az eredményt, amit szeretnénk. Ha nem fordítasz figyelmet a weboldal kinézetére, akkor nem számít, milyen nagyszerű a tartalmad. Ha elhanyagolod a látogatók adatainak biztonságát, akkor sem fognak visszatérni, akár mennyire is hasznos lehet a weboldal számukra.

Itt vannak azok a jól ismert kritériumok, amelyeknek minden weboldalnak meg kell felelnie ahhoz, hogy sikeres legyen.

A Weboldal Designja

Egyszerűen fogalmazva, egy vizuálisan vonzó weboldal megragadja az olvasók figyelmét. De az, hogy szépnek tűnik, csak az egyik része a feladatnak.

Amikor a felhasználók meglátogatnak egy weboldalt, ritkán maradnak egyetlen oldalon, hacsak nincsenek vonzva egy adott blogbejegyzés vagy értékesítési ajánlat által. És még akkor is, amikor a tartalom vonzza őket, természetes, hogy tovább maradnak.

Annak érdekében, hogy a felhasználók élvezzék a tapasztalatot, miközben keresik a számukra szükséges információkat, biztosítanod kell, hogy könnyen navigáljanak a különböző részek között.

Egy profi webtervező képes lehet egy tiszta megjelenésű weboldalt létrehozni, állandó oldalszerkezettel és könnyen használható navigációval. Ha úgy döntöttél, hogy magad hozod létre, még mindig jó gyakorlat legalább konzultálni egy szakemberrel, amikor új weboldalt tervezel.

Mivel sok felhasználó ma már különböző eszközökről böngészik az interneten, mint például okostelefonok, táblagépek, e-olvasók, és még több, javasolt, hogy a designod is legyen mobilbarát és reszponzív.

 

Keresőmotor-optimalizálás (SEO)

A keresőmotor-optimalizálás a webhelyforgalom minőségének és mennyiségének növelésére szolgáló folyamat – Wikipedia Volt egy idő, amikor az SEO csak kulcsszavakat, linkeket és meta leírásokat jelentett. Azonban a folyamatosan növekvő webhelyek száma miatt már nem elegendő pusztán sokszor említeni egy kulcsszót ahhoz, hogy jól rangsoroljanak a keresőmotorokban.

Egyszerűen fogalmazva, az oldalbeli SEO azt jelenti, hogy gondoskodni kell a tartalom legfontosabb aspektusairól, hogy az felismerhető legyen a keresőmotorok számára:

Meta leírások minden oldalon, vonzó és leíró metaadatokkal. Kulcsszavak, amelyeket gondosan választottak ki kulcsszókutatás után. A hosszú farok kulcsszavak általában könnyebben rangsorolhatók a kisebb verseny miatt. Fejlécek a tartalom vizuális elválasztásához. A fő kulcsszavakat használd a fejlécekben is a legjobb eredmény érdekében. SEO-optimált URL-ek kulcsszó gazdag szöveggel. Tömörített képek meta leírásokkal. A nagy képek lelassítják az oldal betöltését. Emellett az alt szöveg tartalmazhatja a kulcsszavakat plusz SEO pontokért. Ha saját weboldalt készítesz, győződj meg róla, hogy megfelelően van-e konfigurálva a keresőmotor-robotok általi behatoláshoz. Ha a WordPress-t választottad platformodnak, akkor általában már ez is gondoskodva van.

Az oldalaknak, amelyek visszahivatkoznak rád, a legjobban rangsorolódnak, az alábbiaknak kell lenniük:

Magas domain-hatósággal rendelkeznek Kapcsolódnak az iparhoz

Marketing

A digitális marketing egy módja annak, hogy több látogatót vonzz a weboldaladra. Általában ez blogbejegyzések és közösségi média segítségével történik.

A tartalommarketing az egyik módszer a termékeid vagy szolgáltatásaid népszerűsítésére. Lényegében arra törekszel, hogy felhívd az olvasók figyelmét arra, amit éppen árulsz, anélkül, hogy közvetlenül vásárolnád meg tőlük. Ehelyett értékes tartalommal érheted el őket, ami megoldja a problémáikat.

A tartalom lehet cikkek, videók, podcastek, infografikák és még sok más formában is.

Ma az e-mail marketing már nem olyan népszerű, mint régen. Mégis, az emberek hajlamosak feliratkozni azokra a weboldalakra, amelyeket kedvelnek. Hasznos e-mailek küldése új termékekről, szolgáltatásokról vagy az iparági trendekről jó módszer arra, hogy emlékeztesd őket, hogy látogassanak vissza hozzád.

Az e-mailek küldése azonban kicsit trükkös lehet. Ne áraszd el az előfizetők postaládáját, használj leíró tárgyakat, és nyújts hasznos információkat. Ellenkező esetben fennáll annak a veszélye, hogy a spam mappájukba kerülsz, és akár elveszítheted őket ügyfélként is.

A közösségi média marketing az egyik legnépszerűbb módja a weboldalad népszerűsítésének. Régóta kötelező volt több közösségi média platformon fiókot létrehozni, mind az üzleti, mind a személyes weboldalak esetében.

Amikor új weboldalt tervezel, fontos gondosan választanod a népszerű platformok közül, és csak néhányat választanod, amelyek valóban vezetőket hozhatnak a weboldaladra. Mindegyik platformon való jelenlét jó ötletnek tűnhet, de ha nincs mögötted egy marketing szakemberekből álló csapat, nagyon valószínű, hogy nem lesz időd őket rendszeresen kezelni.

Weboldal Biztonság

Az egyik legfontosabb tényező bármely sikeres weboldalon az, hogy mennyire biztonságos. Ez különösen igaz, ha a weboldalad ügyféladatakat gyűjt. Amikor egy felhasználó vagy ügyfél megadja érzékeny adatait, arra számít, hogy te biztonságban tartod azokat. Másrészt, ha a weboldalad nem tűnik elég biztonságosnak, nagyobb az esélye annak, hogy máshová mennek helyette.

Több elem ismert, amelyek növelik a látogatóidban az bizalmat. Íme néhány kulcsfontosságú tétel a weboldal tervezéséhez:

Az SSL tanúsítványok lehetővé teszik az HTTPS protokoll használatát. Ez titkosított kapcsolatot biztosít a weboldalad és a látogatóid között, megvédve az információcsere biztonságát. Egy webes tűzfal megvédi a hackertámadásoktól. Sok tárhelyszolgáltató kínál tűzfalat szolgáltatás részeként. Annak érdekében, hogy elkerüld a potenciális problémákat, mindig tartsd naprakészen az összes bővítményedet, mivel ezek a leggyakoribb támadási pontok. Egy biztonsági másolat sok fejfájástól megkímélhet, ha valami rossz történik. Senki sem szeret gondolkodni azon, hogy baj történhet. Azonban a balesetek nem ritkák, különösen, ha rendszeresen frissítéseket végzel. Egy másolat lehetővé teszi, hogy visszaállítsd a weboldaladat a baleset előtti állapotba. Egy megbízható fizetési átjáró elengedhetetlen, ha egy e-kereskedelmi weboldalt üzemeltetsz. A klienseid sokkal valószínűbbek, hogy befejezik a vásárlást, ha biztosak lehetnek abban, hogy a fizetési adataik biztonságban vannak.

Weboldal tervezésének lépései

A weboldal tervezés fontossága első pillantásra talán nem tűnik kiemelkedő fontosságúnak. Azonban egy versenyképes és sikeres weboldal létrehozása nem könnyű feladat. Azzal, hogy tervezel egy új weboldalt, biztosítod, hogy ne hagyj ki fontos lépéseket, amelyek meghatározhatják online jelenléted sikerét vagy kudarcát.

 1. lépés: Határozd meg a céljaidat

Ha eldöntötted, hogy létrehozol egy weboldalt, akkor már tudnod kell, miért van rá szükséged.

Néhányan azért hoznak létre weboldalt, hogy vállalkozásuknak online jelenlétet biztosítsanak, míg mások csak egy helyet szeretnének, ahol megoszthatják gondolataikat vagy kreativitásukat a világgal. Függetlenül az esettől, annak érdekében, hogy elérjed azt az eredményt, amit keresel, tisztáznod kell egy világos célt, amelyet el akarsz érni.

Az első kérdés, amit fel kell tenned magadnak, az az, hogy mi a weboldal célja? Íme néhány példa célokra, amelyeket belevehet a weboldal tervezésébe.

Üzleti nyereség növelése – alkalmas, ha egy e-kereskedelmi vagy online vállalkozás weboldalát tervezed Leadek generálása – alkalmas kisvállalkozások vagy partnerprogramos weboldalak számára Olvasók tájékoztatása – alkalmas személyes oldalak vagy azok, akik reklámbevételekből szeretnének profitálni Bár a fő célod nyilvánvaló lehet, jó gyakorlat az, ha a magasabb szintű célokat kisebb, könnyebben végrehajtható célokra bontod.

Például nagyszerűnek hangzik a forgalom növelése, de hogyan fogod ezt elérni? Szükséged lesz forgalmat hajtani az oldaladra és felismertséget építeni. A személyes blogod pénzügyi célokra való kihasználásához újra forgalmat kell irányítanod, de közösséget is kell építened, amely rendszeresen követ.

Egy másik módszer a siker könnyű mérésére a SMART célok kitűzése. SMART a következőt jelenti:

Specifikus Mérhető Elérhető Releváns Időhöz kötött Más szavakkal, ezek olyan kisebb mérföldkövek, amelyek összefüggnek a fő céloddal, és meghatározott időkeretben vannak kitűzve. Emellett könnyen követhetők, mivel nem absztraktak, mint például a „forgalom növelése”.

Egy SMART cél például az lehet, hogy 6 hónappal a weboldal indulása után elérjük a havi 1000 látogatót. Vagy hogy egy hónapon belül elérjük a 100 előfizetőt, vagy egy év alatt elérjük az 1000-et.

Olyan online eszközök állnak rendelkezésre, mint például a Google Analytics, amelyek segíthetnek követni a SMART célokhoz való haladást.

Fontos megjegyezni az összes célját, mielőtt elkezded a tervezést, mivel nagy hatással lesznek a weboldal végső megjelenésére és hangulatára.

 
 
 
 
 1. lépés: Végezze el a kutatást

Egy új weboldal tervezése azt is jelenti, hogy tisztában vagy a célközönségeddel és a versenytársaid tevékenységével, hogy megszerezzék a figyelmüket.

A célközönség meghatározásának egy népszerű módszere a felhasználói személy terv készítése. Ez lehetővé teszi számodra, hogy lássad, hogy a vállalkozásod hogyan segíthet az ügyfeleidnek az ő szemszögükből. Egy felhasználói személy egy kitalált karakter, aki egy nagyobb ügyfél csoport képviselője. A felhasználói adatoknak egy arcot és nevet adva könnyebb megérteni és követni.

A társadalmi helyzet, kor, érdeklődési kör mellett a személy jellemzőinek figyelembevétele a felhasználó személyiségét, érdekeit, antipátiáit, céljait, motivációit, céginformációit vagy szerepét a vállalatban is tartalmazza.

Egy felhasználói személy elkészítése segít abban, hogy az ügyfelek érdekeit az első helyen tartsd, és ne csak a saját akaratodra és igényeidre összpontosíts—ami egy gyakran elkövetett hiba sok weboldal tulajdonosa részéről.

Miután megismerted a célközönségedet, érdemes megnézned a versenytársakat. És nem, nem azt jelenti, hogy másolni kellene, amit már megcsináltak. De bármi is az, amit tervezel, nagy esély van rá, hogy valaki már sikeresen csinálja online.

Amikor megnézed a versenytársak weboldalait, néhány dolgot kell keresned:

 • Mit gondolsz, mi működik jól nekik?
 • Mit lehetne jobban csinálni?
 • Milyen gyakran tesznek fel új tartalmat vagy termékeket eladásra?
 • Vannak-e olyan trendek, amelyeket észreveszel különböző weboldalakon, és kapcsolódnak az iparágadhoz?
 • Vannak-e olyan jó gyakorlatok, amelyekre még nem gondoltál?
 • Vannak-e olyan hézagok, amelyeket te lehetne kitölteni?

Össze kell hasonlítanod, hogy mit tervezel azzal, amit találtál. Az aktuális iparági trendek megértése segít abban, hogy olyan weboldalt hozz létre, amely hasznosabb és vonzóbb lesz a látogatóid számára.

Ezenkívül ez egy nagyszerű forrás lehet némi extra inspirációhoz.

 
 
 1. lépés: Állítsa be a költségvetést

Egy valóságos költségvetés beállítása fontos része egy új weboldal tervezésének. Amikor elkészíted a költségvetésedet, ne csak a weboldal létrehozásával és indításával járó költségeket vedd figyelembe, hanem a folyamatos költségeket is, legalább az első pár évben.

Az elsődleges költségek, amelyekre számítanod kell, a következőket tartalmazzák:

 • Domain és hosting

 • Weboldal tervezése és fejlesztése

 • Grafikai tervezés

 • Marketing kutatás

 • Tartalomírás: A weboldal fenntartásával kapcsolatos folyamatos költségek tartalmazhatják:

 • Marketing és reklám

 • Tartalomírás

 • Frissítések és karbantartás Bár néhány feladatot magadra bízhatod, jobb, ha legalább konzultálsz egy szakemberrel annak érdekében, hogy az iparág legjobb gyakorlatához igazodj.

Ha úgy döntesz, hogy összehasonlítod az egyes feladatokra vonatkozó különböző ajánlatokat, győződj meg róla, hogy ne csak az árat nézd, amit kezdetben fizetsz, hanem azt is, hogy mit kapsz cserébe. Ha a költségvetés lehetővé teszi, egy profi csapat képes lesz azonosítani és létrehozni a sikeres weboldalt, amelyet keresel.

Amikor kiválasztod azt a csapatot, amellyel együtt fogsz dolgozni, győződj meg arról, hogy rendelkeznek referenciákkal és korábbi tapasztalattal az általuk létrehozott weboldalak példáival. Tegyél fel sok kérdést. Egy megbízható és tájékozott csapat nem fogja zavarni a sok kérdést.

 
 1. lépés: Válasszon egy domain nevet és hosting szolgáltatót

Bár ezeket külön lépésekként is szemlélhetjük egy új weboldal tervezésekor, sok hosting szolgáltató tartalmazza a domain nevet a csomag részeként, lehetővé téve, hogy útközben némi pénzt takaríts meg.

A megfelelő domain név kiválasztása talán az egyik legnagyobb kihívás, amikor egy új weboldal tervezéséről van szó. Különösen, ha korlátozott költségvetéssel rendelkezik.

Olyan nevet kell találnod, amely könnyen megjegyezhető, kapcsolódik az iparághoz, és legfontosabb, még mindig elérhető. Ha már van kialakult márkád, ideális esetben bele tudod illeszteni azt a domain nevedbe.

A .com domain használata előnyös, mivel a felhasználók többsége ezzel van szokva. De a weben milliók weboldalával, magas az esélye annak, hogy az eredetileg általad kiválasztott név már foglalt. Vagy ha elérhető, akkor esetenként (néha jelentősen) magasabb áron kínálják.

Ha az általad kívánt név elérhető, az nagyszerű hír. Ha nem, itt vannak néhány ötlet, hogy hogyan gondolkozhatsz egy másik nagyszerű név kiválasztásáról.

Végezz kulcsszó keresést azzal kapcsolatban, amit kínálsz, hogy megtudjad, mások mit keresnek. Tervezz ötleteket és tetsző kulcsszavakat, és ellenőrizd, hogy a különböző kombinációk hogyan hangzanak. Használj domain név keresést, hogy ellenőrizd, melyik név elérhető. Van néhány dolog is, amit érdemes elkerülni:

Több mint 3 – 4 szóból álló domain nevek nehezen megjegyezhetők. Kerüld a számokat és speciális szimbólumokat, hacsak azok nem részei a márkád nevének. Kerüld a .co, .live, .online stb. domain kiterjesztéseket, hacsak nem keresel egy specifikus hatást. Adj magadnak időt a megfelelő név megtalálására, mert amint weboldalad kialakult, nagyon nehéz megváltoztatni anélkül, hogy zavarodást okoznál követőidnek (és SEO).

Miután van egy név a weboldaladhoz, válassz egy hosting szolgáltatót.

Számos hosting lehetőség áll rendelkezésre, így gondosan ki kell választanod a legmegfelelőbb szolgáltatót és csomagot az igényeidhez. Ha profi csapat segítségével tervezed és fejleszted weboldaladat, értékes tanácsokat kaphatsz arról, hogy mi a legmegfelelőbb lehetőség számodra.

Ha azonban magad döntesz, itt van néhány tipp a kínált ajánlatok szűréséhez.

Mennyi forgalmat tud kezelni a tervezet? Először talán nem kap sok látogatót, de a tervezetnek könnyen kezelnie kell a célzott forgalmat. Megfelelő a tervezet az általad elképzelt designhoz? A weboldalad lehet 5 oldal vagy 5000 oldal. A tárolókapacitásnak kompatibilisnek kell lennie az oldalak, termékek vagy tartalom fejlesztésének volumenével. Szeretnél termékeket online értékesíteni? Vannak speciális tervek az e-kereskedelmi oldalak számára, amelyek biztonságos fizetési átjárót biztosítanak. Kínálnak-e 24/7-es támogatást? Fontos, hogy weboldalad mindig működjön. Ha bármilyen probléma merül fel, a hosting szolgáltatónak azonnal segítenie kell, hogy csökkentse a weboldal leállását.

 

 1. lépés: Készítsd elő a márkaidentitást

Minden weboldalnak rendelkeznie kell egy márkaidentitással. Akkor is, ha nem vezetsz hagyományos üzletet, látogatóidnak szükségük lesz arra, hogy azonosítsák a nevedet egy logóval vagy egy képpel.

A márkaidentitás magában foglalja az összes eszközt, amelyet következetesen használsz weboldaladon, közösségi média oldalaidon és marketing kampányaidban. Általában ezek tartalmazzák:

Logó Tipográfia Email és irodai sablonterv Színpaletta Névjegykártya tervezése Termékcímkék Az ilyen elemek használatára vonatkozó konvenciók és még sok más általában egy márka stílusútmutatóban vannak összegyűjtve. Egy grafikus tervezővel való együttműködés a márkaidentitás létrehozásában segít abban, hogy kiemelkedj a tömegből, észrevegyenek és emlékezzenek rád.

Hozzászólás

Your email address will not be published. Required fields are marked *